PDA

Zobacz pełną wersję : Panel skili (skróty)

Morven
09.06.10, 08:48
Witam.
Jak w temacie wychodzę z propozycja by panel na skile (skróty) był rozwijany.
Na chwilę obecna możemy przechodzić miedzy panelami za pomocą Alt+1, Alt+2 i Alt+3 w pewny sposób utrudnia to grę. A jakby to zmienić i rozwijać te panele w górę. Powstały by 3 widoczne pamele na których spokojnie możesz rozłożyć sobie skile i zawsze masz je pod ręką.
Idąc od dołu skróty tych paneli mogą być np:
* Klawisze F1 - F12
* Kombinacje (lewy, prawy) Ctrl + (F1 - F12)
* Kombinacje (lewy, prawy) Alt + (F1 - F12)
To taka słaba wizualizacja tego pomysłu (http://img153.imageshack.us/img153/6905/panelj.jpg)

Proszę o wypowiedzi oraz korektę tego pomysłu gdyż wspólnie stworzymy przydatny pomysł.

MementoFinis
09.06.10, 09:29
Popieram ... po pierwszym tygodniu gry już o tym pomyślałem.
Na YT przeglądając filmiki z innych podobnych gier zauważyłem, że jest o wiele więcej dostępnych skrótów.
Od początku mam zawsze otwarty plecak np. by poty brać.
10 skrótów to za mało ... same buffy / skille / pety to już ponad 10 ikon.
Ja za każdym razem (2h LC) muszę przełączać by się buffnąć z paska skillów.
Połowa paska mam na lokacje "zamknięte" np. Tomb a inną połowę na otwarte np. Egeha / trzeci w sumie niezagospodarowany.
Mógłbym tam włożyć pokarm dla petów / poty etc. ale przełączać bez przerwy jest b. uciążliwe.
Lepiej już by cześć ekranu zasłaniał plecak mimo, ze tam trzeba podwójnie kliknąć.
Ale to chyba nie jest optymalne rozwiązanie :eek:
Na dobra sprawę starczyło by mi ok. 16 ikonek - lecz optymalną opcją by była możliwość dodawania/odejmowania następnego/ych pasków tam gdzie teraz są strzałki, które obecnie tylko zamieniają pasek skrótów.

W ten sposób każdy by miał do wyboru 10/20/30 ikon/rozkazów/gadżetów.
Plecak prawie zawsze zamknięty :)

EDIT//
Aha... wszyscy którzy używaja F1/F10 czy 1/10 mogliby zaznaczyć "ptaszka" w danym pasku (jednym z trzech) - w ten sposób skróty klawiszowe działały by na ten konkretny pasek.

Morven
09.06.10, 09:37
Dokładnie myślimy o tym samy.
Weźcie pod uwagę iż czarodziejka, kleryk mają 2x więcej skili niż pozostałe klasy
20 miejsc na skile dla nich to w sam raz.
Zachęcam do wypowiedzi.

Hells666Fighter
09.06.10, 09:40
Pomysł dobry ale... Skróty działają nie tylko naciskając F1-F12 ale również cyfry 1-0 oraz "-" i "=" Przełączanie alt+1 alt+2 i alt+3 jest wg mnie dość wygodne i szybkie. Dwa paski jeszcze mogłyby być ale trzy zajmują za dużą część ekranu. Ja gram na max rozdzielce ale niektórzy grają na mniejszych i trzy paski zajęłyby kawał ekranu.
Proponuję, żeby były widoczne 2 paski ale dostępne byłyby 4. Przełączanie alt +1 pokazywało by pasek 1 i 2; alt+2 - pasek 2 i 3; Alt +3 - pasek 3 i 4 i ew alt +4 - pasek 4 i 1.

Maciek555
09.06.10, 09:43
Jestem za , bardzo się to przyda ;) gram ryckiem to mi 1 pasek wystarcza

PS.Zły dział

Morven
09.06.10, 09:45
Ciekawe.
A co powiecie jakby zamiast tych strzałek wstawił "xxx" przycisk za pomocą którego rozwijamy pozostałe paski.
uruchamiasz grę i masz 1 pasek po przyciśnięciu przycisku rozwija się drugi, znów przyciskasz i pojawia ci się trzeci, klikasz po raz 3 na przycisk i paski sie chowają pozostawiając tylko 1 dostępny.

QuintX
09.06.10, 09:45

PS.Zły dział

Gram ryckiem i mam full wszystkie 3 (lokacje zamkniete,otwarte,pvp)
Gdyby było tak z 15-20 to by bardzo ułatwiło nie trzeba by było między czasie plecaka otwierać

MementoFinis
09.06.10, 09:59

Dziwne... ja mam 8 umiejętności które używam do tego dochodzą 3 buffy do tego dochodzą koń / smok ...
... jak widać tylko przy tym już jeden pasek z 10 opcjami to za mało i przełączać trzeba.

Maciek555
09.06.10, 10:03
Dziwne... ja mam 8 umiejętności które używam do tego dochodzą 3 buffy do tego dochodzą koń / smok ...
... jak widać tylko przy tym już jeden pasek z 10 opcjami to za mało i przełączać trzeba.
ja mam 3 skille , 3 buffy, potki duze hp i mp kon i smok i mi wystarcza

MementoFinis
09.06.10, 10:09
ja mam 3 skille , 3 buffy, potki duze hp i mp kon i smok i mi wystarcza
:D no ok, każdy ma indywidualne preferencje/umiejętności itp.
Ale jakbyś jeszcze mógł kliknąć ze skrótów bez przełączania np. [Teleport do miasta] to by chyba nie zaszkodziło :mad:
Dodanie pasków z zachowaniem ergonomii i wyboru byłoby b. znacznym ułatwieniem dla wszystkich.

FerQueL
09.06.10, 11:27
ładnie w WOWie to ogarneli wszysto na ekranie i myszką się wybiera, to by było coś obecnie bije moby o 11lvli wyżej wiec poty skille neny i karry wszystko najlepiej mieć pod reką.

popieram

lichocho
09.06.10, 13:43
Ja używam raczej klawiszy do paska skrótów, jeśli jest on dobrze zorganizowany to o wiele szybciej i łatwiej grać, przynajmniej mnie. Dlatego opcja kombinacji klawiszy:
* Kombinacje (lewy, prawy) Ctrl + (F1 - F12)
* Kombinacje (lewy, prawy) Alt + (F1 - F12)
wogóle mi się nie podoba.
Mam tak rozplanowany pasek (gram czaro), że w pierwszym jest "walka": skille walczące i poty many i życia. Chętnie bym tam cukierki miała, ale za krótki pasek:/
W drugim mam "obrona": buffy swoje, zwierzaki, ucieczka do miasta, pokarm dla zwierzaków, czary życia, many, chętnie też bym wcisnęła karry i neny, ale pasek za krótki :(
Trzeci to "comunity": teleport, stoisko, handel, grupa, gildia i tym podobne gdy nie walczę.

Jakoś sobie radzę z tymi paskami, ale od razu widać, że mam za mało skrótów na pasku, no i samych pasków jest za mało...

Dlatego proponowałabym:
- opcjonalne pokazywanie/ ukrywanie pasków - czasem przydaje się wiecej widocznych pasków, ale nie zawsze, ja radzę sobie kombinacją ctrl+1,2,3
- dodatkowe skróty, które można włączać niezależnie od pasków- fiola życia, cuksy, mana przydaje się niezależnie od tego na którym pasku jesteśmy - u wielu osób powtarzają się one na wszystkich trzech paskach.
Można byłoby na przykład do tego wykorzystać nieużywane klawisze ctrl+y, u, i, o, p - myślę, że tyle dodatkowych skrótów byłoby ok
- nie zawsze znajdzie się optymalny układ klawiszy na exp, pvp, bicie białych mobów (podobnie jak biżu), dlatego dobrym rozwiązaniem byłby dodatkowy pasek nr 4, gdzie stosowalibyśmy kombinację klawiszy np pod arenę
- i jeszcze jeden pasek :) - na nieużywane przeze mnie gesty - niby są w grze, czasem może bym się powygłupiała, ale jak mam włączać okno emocje, które zasłania mi postać to przechodzi mi ochota na używanie tego. A tak byłby dodatkowy pasek nr 5 i szybko można byłoby cośtam zrobić.

Morven
09.06.10, 13:53
Jak na razie wszyscy zgadzamy się w 2 kwestiach:
* jest za mało pasków na skróty
* rozwijalne 3 lub więcej pasków.

No cóż czekamy na kolejne wypowiedzi a zwłaszcza na wypowiedz Avay.

loloki
09.06.10, 14:28
Ja sobie nie dzielę na zestawy "pod chmurką", "pod daszkiem" czy "pvp". Wiem co gdzie mam i jakoś zawsze bez problemu trafiam w to co chcę. A rozdzielam w sposób następujący:
1 pasek: często wykorzystywane, czyli zwykłe umiejętności/mana/zwierzaki i tp wierzchowca.
2 pasek: bufy, hp (templarem jestem to mało tego idzie), papu dla zwierzątek, zwoje.
3 pasek: dopalacze i nawet mam miejsce na parę emotek.

Żadnego biegania z otwartym plecakiem (jak to może być w ogóle wygodne, zasłania widok, myszką trzeba trafić i do tego jeszcze dwa razy kliknąć, czyste marnotrawstwo). Doprawdy, nie wiem jak wam może brakować miejsca przy 36 slotach ...

Morven
09.06.10, 14:41
Widzę iż temat przeradza się w rozmieszczanie skili na pasku a nie skupia się na porównaniu panelu który zaprezentowałem w screenie.

Pesche
09.06.10, 15:36
Jeśli by dopracować tą kombinację działania między 3 różnymi paskami hmm...było by okey, ogólnie trzeba by było troszkę pokombinować....

MementoFinis
09.06.10, 18:53
@loloki ... dojdzie Ci Prowokacja (nie wiem czy często używasz Telekinezy) i już będziesz musiał robić modyfikacje... właśnie buffy już się nie mieszczą w jednym rzędzie.
HP rzadko używasz? Zależy jakie moby bijesz. Ja bym wolał mieć na pasku razem z często używanymi skillami i buffami i MP.
Lecz 12 to za mało... a przełączać w trakcie gdzie mob Ci rwie czasem po kilkaset HP nie jest przyjemne.
Wtedy nie musiałbym kombinować i powtarzać większość skilli w lokacjach zamkniętych gdzie zrobiłem sobie pasek prawie identyczny lecz bez konia i teleportu do miasta (mieści się wszystko ledwo co) ...
Nie wiem jak inni... ja używam dwa rodzajów potów (średnie i duże) a w Tomb nawet małe czasem.
Za to w lokacjach otwartych muszę się przełączać na buffy ... w trakcie bicia to irytuje.
Dochodzą jeszcze eski dropa czy rc...

Ja nie piszę, że mi 36 nie wystarcza lecz wolałbym mieć dostęp do wszystkich ... gram myszą i nie używam nawet alt+
Napisałem zresztą, ze jeden jest niezagospodarowany a w dwóch się powtarzają...
12 slotów to mało w takiej grze ... np. walczysz z mobem i chcesz lek wziąć na paraliż czy oślepienie... (nie pisząc o PvP)
... no tak ale skoro Tobie 12 wystarcza i chce Ci się przełączać by się buffnąć czy fiolkę wziąć to nie ma się co wychylać i próbować coś polepszyć... ehh

loloki
09.06.10, 19:20
Komentarz do proponowanego panelu:

Ja gram na minimalnej rozdzielczości, więc w takiej formie zje mi to ~1/5 ekranu. Jak dla mnie klapa.

@Memento:
Telekineza to moja podstawowa umiejętność, jak dojdzie prowokacja to sobie najwyżej smoczka przerzucę na drugi pasek i gra gitara. W sumie to chyba nawet będzie tak wygodniej niż jak jest teraz. (pierwszy pasek -> koń -> rżenia -> drugi pasek -> smok -> bufy, a pod daszkiem tylko drug pasek).
Ale jedno mnie zastanawia, skąd Ty masz tyle bufów, że nie mieszczą Ci się na jednym pasku, przecież ich jest tylko 4. No bo chyba nie mówisz tu o debufach, te spokojnie mi się mieszczą na pierwszym pasku. Podstawowych nie używam, bo mają za słaby efekt.
Jakie stworki biję? Aktualnie dofarmiam PU na sfinach/gremlinach i okazyjnie wyskakuję do tomba na skrzeki/antyczne. Jakoś wcale nie muszę tam ostro tankować, no poza maną, choć zbroję mam tylko +6. Na jedną flaszkę życia średnio używam 5/6 many, przy czym prawie nie używam blokady, bo w tym czasie co mam animację to normalnie zadam tyle samo obrażeń.

Nioy
09.06.10, 19:23
Mi się ten pomysł podoba ,chciała bym żeby to weszło w życie po prostu przy logowaniu się masz 1 pasek i potem otwierasz kolejne..
Ułatwia to sprawę.
Pozdrawiam

MementoFinis
09.06.10, 19:41
Poniżej mój "popularny" pasek
http://img412.imageshack.us/img412/3514/paseky.jpg

Po za tym chciałbym mieć bezpośredni (niezbędne wg. mnie) dostęp do:
- buffy: Ochrona/ Boska Tarcza / Poświęcenie (3 sloty)
- Współczucie (1 slot)
- dojdzie Cios Tarczą (1 slot)
- fiolek HP/MP (4 sloty)
- esencja szybkości (1 slot)

Niektóre z z wyżej wymienionych umiejętności czy gadżetów za późno kliknięte może kosztować mnie lub kogoś innego życie.
Dlatego też plecak mam zawsze otwarty by m.in. fiolki brać.

Inna sprawa, że się często można pomylić przy przełączaniu pasków np. w moim wypadku na "niezagospodarowany" > czas leci a moby nie czekają :mad:

Przypominam - gram wyłącznie myszą. :(
----------------------------------

Obecne rozwiązanie (12 slotów) i zmiana ich za pomocą alt+ czy strzałką jest delikatnie pisząc "przestarzałe" i niepraktyczne.
Takie moje zdanie a może to ja "antyk" jestem i skrótami grać nie umiem ;)

FanFataL
09.06.10, 19:51
Przypomniałem sobie o innej grze ... Tam jest pasek , taki jak u nas także można przełacząc się między wierszami , a u lewej krawędzi jest taki + i rozwijasz 2 wiersz (w tym też można się przełączać ) . Uważam to za bardzo dobre rozwiązanie , zawsze wszystko pod ręką .

BreadQu
10.06.10, 08:42
Pomysłu nie popieram naciśniesz alt+2 /3 i masz 2 pasek wiem że na wyzszych lvl to nie wypali ale cóż ;/ ja nie gram na full screenie i mi by wadzilo cos takiego i skrótów by na klawiaturze brakło

jestem na nie

smyk
10.06.10, 13:36
Popieram w 100%...gdy gram solo skile ofensywne jeszcze sie jakos mieszcza, ale w party juz musze kombinowac. Poza tym przelaczanie paskow, zeby sie bufnac jest bardzo irytujace. Nie uzywam klawiszy F (myszka wygodniej), wiec byloby to cudowne ulatwienie :)